Vállalatirányítási szoftverek

Microsoft Dynamics AX vállalatirányítási rendszer bérleti konstrukció keretében

A Humansoft Kft. kínálatában 2011-től megjelent a Microsoft Dynamics AX vállalatirányítási rendszer havi díjas licencelésű (SaaS – Softvare as a Service) változata.

A konstrukció keretében a Microsoft Dynamics AX szoftver egy szerverparkban elhelyezett szerverre kerül telepítésre, amit az ügyfelek távoli eléréssel, az internet segítségével érnek el. Az ügyfél így különösebb informatikai beruházás és kezdeti költségek nélkül juthat hozzá az igényei szerint kialakított vállalatirányítási rendszerhez.

A bérleti konstrukció előnyei a licencvásárlással szemben

 • Nincsenek magas kezdeti költségek: a havonta esedékes díjat akár a rendszer használatával elért többletprofitból is fedezheti.
 • Nem igényel bonyolult IT beruházást: a felhasználók a rendszert távoli eléréssel használják, így ügyfél oldalon nem szükséges költséges informatikai beruházások (pl. hálózatépítés, szerverszoba kiépítés) végrehajtása. A szoftver használatához elegendő a szélessávú internetkapcsolat megléte.
 • Adminisztratív feladatok jelentős csökkenése: a szerverek karbantartásáért a szerverpark munkatársai felelnek, így nem szükséges az informatikai kiszolgáló személyzet bővítése.
 • Csak a tényleges használat után történik a licencek számlázása: a havidíjak megállapítása utólag történik (az adott évben érvényes Microsoft árlista alapján) a rendszer tényleges használata alapján. A felhasználók száma akár hónapról hónapra változhat, a fizetett díj minden esetben ehhez igazodik.
 • Kibővített funkcionalitás: a szoftverbérléssel elérhető felhasználói csomagok olyan elemeket is tartalmaznak, amelyekhez normál licencvásárlás esetén csak külön költségek árán juthatnának hozzá.
 • Skálázhatóság: a felhasználók számának növelése szabadon meghatározható, így a Dynamics AX rendszer pontosan igazodik a vállalat növekedési üteméhez.
 • Rugalmasság: vállalata eldöntheti, hogy induláskor a költségeket szem előtt tartva, standard Dynamics AX megoldásokat használ, vagy a vállalat egyedi igényei szerint kialakított funkcionalitásokat vezet be. Ez utóbbi természetesen a bérleti díj és a bevezetés időtartamának növekedésével jár.

Kiknek ajánljuk a szoftvervásárlást?

Vásárlás esetén a Microsoft Dynamics AX szoftver az ügyfél saját szervereire kerül telepítésre, a felhasználók a rendszert a munkaállomásokra telepített Dynamics AX kliensen keresztül érik el. A Dynamics AX rendszer használati joga az ügyfél tulajdonába kerül, a bevezetés díját legkésőbb az éles indulásig a szerződésben meghatározott fizetési ütemezés szerint kell kifizetni.

Ezt a konstrukciót azoknak a vállalatoknak ajánljuk, akik:

 • Már a bevezetés során tisztában vannak a szükséges funkcionalitásokkal és a várható felhasználó számmal.
 • A vállalat életpályájának stabil szakaszában van, a közeljövőben nem várható jelentős felhasználószám, és funkcionalitás bővülés.
 • Rendelkezésre áll a rendszer bevezetéséhez szükséges alapinfrastruktúra.
 • Rendelkezésre áll a rendszer bevezetéséhez szükséges anyagi erőforrás.
 • Fontos, hogy az adatokat tartalmazó szerver helyben legyen.

Kiknek ajánljuk a szoftverbérlést?

Bérlés során a Microsoft Dynamics AX rendszer az ügyfél által bérelt szerverekre kerül telepítésre. A rendszer használati joga nem kerül az ügyfél tulajdonába, azért havi szinten bérleti díjat fizet. A felhasználók a rendszert távoli asztali bejelentkezéssel érik el.

Ezt a konstrukciót azoknak a vállalatoknak ajánljuk, akiknél:

 • A vállalat életpályájának változó szakaszában van, a jövőben jelentős változás várható a felhasználószámban és/vagy a szükséges funkcionalitások körében.
 • Nem áll rendelkezésre a bevezetéshez szükséges teljes anyagi erőforrás.
 • Nem áll rendelkezésre a rendszer bevezetéséhez szükséges alapinfrastruktúra, valamint a rendszer karbantartásához szükséges szakmai erőforrás.

A szoftverbérléssel kapcsolatos tudnivalók

Dynamics licencdíjak:

 • A licencdíjat havonta utólag, a rendszert ténylegesen használó felhasználók után kell fizetni az éles használat során. A tesztidőszak alatt a rendszer használata ingyenes!
 • A licencdíj alapja a Microsoft árlista, amely évente januárban kerül megújításra és ez határozza meg az adott évben fizetendő díjat.
 • A licencek árának megállapítása az EUR ár alapján történik, de a számlázás történhet EUR vagy HUF pénznemben is. Utóbbi esetben a számlázáskor érvényes HUF / EUR árfolyammal kalkulálva kerül kiszámításra a fizetendő összeg.

Ügyfél oldali hardver előfeltételek:

 • A szoftver bérlés esetén jóval alacsonyabbak az ügyfél oldali hardver követelmények, mivel a Microsoft Dynamics AX alkalmazás a bérelt szerveren fut. A kliens géppel kapcsolatos követelmény, hogy működjön rajta a Microsoft Terminal Services Client. Ennek a követelménynek egy olyan asztali gép, vagy notebook megfelel, amin Windows XP, vagy Windows 7 operációs rendszer stabilan fut.

Mivel a Dynamics AX elérése távoli kapcsolattal történik, a rendszer használatának előfeltétele a megfelelő sávszélességű (1 Mbps / felhasználó) internetkapcsolat megléte.

Vissza