4iG - jelen és jövőkép

2016.12.14.

Alkalmazások által vezérelt fejlődés

A mai IT infrastruktúra fejlesztéseket az alkalmazások iránti megnövekedett szükséglet motiválja. A 4iG a „vastól” egészen a magas hozzáadott tudást igénylő egyedi fejlesztésekig mindenre kiterjedően képes ügyfelei igényeit kielégíteni. Merényi Attila, a 4iG cégcsoport november végén kinevezett kereskedelmi vezérigazgató-helyettesének írása a vállalaterősségeivel, az előttük álló fókuszterületekkel foglalkozik.

Tapasztalataink arra mutatnak, hogy jelenleg az IT infrastruktúrával kapcsolatos beruházások terén az alkalmazások fejlesztése egyre inkább az előtérbe kerül. Az ügyfelek nem vasban gondolkodnak, hanem olyan megoldásokban, mely üzleti problémájukra kínál gyógyírt. Ez első lépésben gyakran alkalmazásfejlesztést jelent, majd ez az alkalmazásfejlesztés magával hozza a meglévő IT infrastruktúra felülvizsgálatát, cseréjét, új alapokra helyezését akár felhő alapú infrastruktúrán. Erre az új trendre reagálva építettük fel cégcsoportunk struktúráját.

Merényi Attila Merényi Attila
Humansoft Kft.
ügyvezető igazgató,
4iG Nyrt.
kereskedelmi
vezérigazgató-helyettes

Minden tudás házon belül

Friss kinevezésem kapcsán megvizsgáltam, hogy cégen belül milyen kompetenciákkal rendelkezünk. A Humansoft például nagyon erős az infrastruktúra területén: ez alatt a hardver és szoftver licencek szállítását, és az ehhez kapcsolódó rendszerintegrációt értem. Gyakran a virtualizációs rétegek felépítését, a security problémák megoldását is a Humansoft szakembereire bízzák ügyfeleink. Az alkalmazásfejlesztés és alkalmazásüzemeltetés területén a piaci szerepünk kisebb, pedig itt is magas szintű szakmai tapasztalattal és referenciával rendelkezünk.

Cégcsoportunk másik tagja, az Axis kínálja első sorban ezt a magas hozzáadott értékű szolgáltatási tudást, de nem kizárólagosan. Az Axis erőssége az IT infrastruktúra következő szintjében rejlik: egyedi alkalmazásfejlesztés, saját termékek, business intelligence megoldás, kontrolling rendszer, dokumentum és iratkezelés, adattárház, szinte bármilyen szakrendszer fejlesztése szakembereink fókuszpontja. A cégcsoportunk más tagvállalataiban megtalálható különböző ERP megoldások, xRm renszerek segítik azt a gondolkodást, hogy ha nem jogi entitásokban, hanem kompetenciákban gondolkodva tekintünk cégcsoportunk tagjaira, akkor azt látjuk, hogy az egymásra épülő szolgáltatások minden szintjét ki tudjuk szolgálni. Kezdve a hardvertől egészen a legmagasabb tudást igénylő business intelligence vagy ERP megoldásig minden területet lefedünk.

Három fókuszterület

A teljes körű, minden szinten alkalmazható rendszerintegrációs, üzemeltetési, infrastruktúraszállítási feladataink mellett jövő évben három kiemelt területre összpontosítunk. A biztonság, a kibervédelem 2017-ben is fókuszterület, mely komoly kihívások elé állít nemcsak bennünket, hanem az egész IT szakmát. Védenünk kell a saját és ügyfeleink adatait, IT rendszereit egyaránt. Az üzleti intelligencia is hasonlóan fontos terület. Nemcsak a pénzügyi vállalatok, hanem a gyártó cégek, termelő egységek is érdekeltek abban, hogy rugalmas, naprakész információ támogassa az üzlet működését. Harmadikként egy speciálisabb területet említenék: az elkövetkező évben a pénzügyi szektor átállása IFRS könyvelésre és adatszolgáltatásra jelent többletmunkákat.

2017-ben a 4iG erősíti nemzetközi aktivitását is. Európában minden leányvállalat rendelkezik sikeresen működő referenciával szolgáltatói és gyártói területen egyaránt, ezen a téren újabb piaci szegmensek meghódításával tervezünk erősödni. Úgy vélem, a nemzetközi piacokon való terjeszkedés, a közös sikerek kovácsolják teljessé csapatunkat.

IT Business Anno Futurum – 2016