Magyarországról menedzselt külföldi terjeszkedés

2017.02.10.

Szerepet vállalna a hazai IT-piac konszolidációjában a 4iG Csoport, a társaság akvizíciókra készül idén – jelezte Felső Gábor, a vállalat igazgatóságának elnöke az ITBUSINESS-nek adott interjúban. Az üzleti szektor növekvő megbízásai mellett a beinduló uniós projekteknek köszönhetően több állami megrendelésre is számítanak idén a cégnél.

Dr. Felső Gábor
az Igazgatóság elnöke

Jelentős átszervezést hajtottak végre a múlt évben, még november végén is érkeztek ezzel kapcsolatos hírek. Mi indokolta az átalakítást, lezárult már a folyamat?

Lezárult, célja pedig a cégcsoportként való működés erősítése volt. A közös szolgáltató funkciókat – pénzügy, jog, marketing, HR – a cégcsoport összes leányvállalatára közös szolgáltatásként már korábban egységesítettük. A mostani előrelépés arról szólt, hogy a műszaki és a kereskedelmi területen is erősítsük ezt az együttműködést; egységes műszaki és egységes kereskedelmi szervezetet alakítottunk ki. Ez azt eredményezi, hogy mind az értékesítés, mind a teljesítés szempontjából a cégcsoport összes szolgáltatását képviselni tudják ezek a részlegek. Az átszervezéssel párhuzamosan jelentősen bővítettük a létszámot a múlt évben, most már 400-nál is több munkatársunk van, ami egy év alatt 15 százalékos növekedést jelentett. Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy a terveinkben nem szerepel a leányvállalatok összevonása, azok jogi entitásként és márkaként is megőrzik önállóságukat.

A cégcsoport leányvállalatai révén az IT-piac több szegmensében is aktív. Hol tapasztalták a legnagyobb piaci fejlődést az elmúlt évben?

Meglepő módon tavaly a hardverértékesítésben volt viszonylag komoly előrelépés. Emellett sikerült a szolgáltatások területén is előrelépnünk, több ügyfélnek, többet értékesítettünk. Kiemelném még az üzemeltetést, illetve az üzleti intelligencia (BI) kapcsán az adattárházhoz és adatelemzéshez kapcsolódó szolgáltatásokat, ahol szintén jelentős fejlődés volt.

A cég nevében szereplő négy i-ből az egyik a nemzetközi terjeszkedésre utal, és a múlt évben ezen a területen is voltak sikereink. Többek között a TDC Hosting nevű dán szolgáltatóval való együttműködésben sikerült elérni az üzemeltetési szolgáltatások bővítését. Amiben viszont visszaesés volt tavaly, azok az állami projektek. Ezek elmaradása nemcsak minket érintett, hanem a teljes IT-piacot. Ez egyaránt vonatkozott a hardver- és szoftverlicenc beszerzésekre, valamint a szolgáltatásokra. Az állami megrendelések visszaesése okozta hatást nálunk tompította, hogy az árbevételünk 75-80 százaléka a piaci szférából származik.

A tavalyi harmadik negyedéves vezetői beszámoló szerint számos olyan pályázat volt elbírálás alatt, amelyben valamilyen módon részt vett a cég vagy annak tagvállalatai. Ezekkel mi a helyzet?

Továbbra is igaz, hogy késésben vannak ezek a pályázatok. Bár már több nagy állami projektnél az ajánlatértékelési szakaszban vagyunk, de eredményhirdetésig, szerződéskötésig még nem jutottunk el. Bízom benne, hogy februárban meglesznek az első szerződések.

Milyen lépéseket tesznek a nemzetközi piacokon történő megjelenés erősítésére, esetleg szerepel a tervekben külföldi partnerek bevonása?

Egyelőre nem ezt a stratégiát követjük, nem dolgozunk külföldi partnerekkel. Magyarországról igyekszünk megtalálni az ügyfeleket, akikkel el tudjuk kezdeni az együttműködést. Ha egy-egy ország, régió kapcsán már fel tudunk mutatni komoly eredményeket, akkor valószínűleg nyitunk majd az ilyen jellegű bővítés irányába is.

Sokszor hangsúlyozzák a K+F tevékenység fontosságát, és a múlt év végén jelentettek be egy nagy közös kutatási pályázat elnyerését több egészségügyi intézménnyel. A 3,5 milliárd forintos projekt mekkora részére kapnak támogatást?

A tavalyi év végén sikerült elnyerni ezt a pályázatot a Nemzeti Innovációs Onkogenomikai és Precíziós Onkoterápiás program keretében az Egyesített Szent István és Szent László Kórházzal, az Országos Onkológiai Intézettel és az Oncompass Medicine Hungaryvel közösen. Olyan orvosi, genetikai kutatásokat valósítunk meg, amelyek révén mind a gyógyszerekre, mind a betegekre vonatkozóan olyan adatbázis áll elő, amellyel különböző markerek elemzésével lehet a gyógyszerkutatás számára releváns információkat szolgáltatni. Mi értelemszerűen az informatikai területtel foglalkozunk, az adatok elemzésével, adatbányászattal. A pályázaton követelmény volt az ebben a programban nyertes más konzorciumokkal való együttműködés, így a mi feladatunk az adatbázisok összekapcsolása is. A hároméves időszakra 348 millió forint a ránk eső támogatás.

Egyébként az egész informatikai piac szenved attól, hogy IT-témákkal nehéz kutatás-fejlesztésben pályázati forrást nyerni. Ezt fájlalom, és azt gondolom, hogy a 21. század elején, az új ipari forradalom időszakában, amikor az informatika minden területre kiterjed, igenis helyük van a hazai K+F-ben mind az alkalmazott, mind az önálló IT-kutatási területeknek, ezeket is támogatni, finanszírozni kellene.

Tavaly a harmadik negyedévben jelentős mértékben zuhant az EBITDA eredményük éves összevetésben, amit azzal indokoltak, hogy a remélt megbízások miatt jelentős mértékben bővítették a létszámot, azonban elmaradtak az uniós pályázatok, így az új projektek, és az új munkatársak nem tudták kitermelni a költségeket. Felmerült az elbocsátás lehetősége?

Valóban, a tavalyi évben a létszámkeretünk bővebb volt, mint amennyi emberre a projektek kiszolgáláshoz szükség lett volna. De köztudott, hogy informatikushiány van, nehéz jó szakembert találni. Ezért nagyon komoly önmérsékletet tanúsítottunk, a cég eredménye egy részét beáldozta a jövőbeni építkezés érdekében, hogy megtarthassuk a felvett munkatársakat. A létszámleépítés kétélű fegyver, mert senki sem lehet biztos abban, hogy kellő gyorsasággal tud majd ismét létrehozni egy megfelelő szakmai színvonalon lévő csapatot, ha a helyzet úgy kívánja. A múlt év második félévének elejére várt projektek 6-8-10 hónapos csúszással ugyan, de el tudnak indulni. Sőt azzal számolunk, hogy tovább kell majd bővíteni a létszámot.

Mekkora lehet a növekedés?

A HR-stratégiánk lényege, hogy az alapkompetenciát tartsuk házon belül, vagyis a cég fő tevékenységéhez kapcsolódó tudást és képességeket, ugyanakkor az egyes projekteknél külön megvizsgáljuk, hogy az azok elvégzéséhez szükséges speciális tudást érdemes-e alvállalkozók révén bevonni. Idén 5-10 százalékos létszámbővítésre lesz szükség, szigorúan csak új projektekhez kapcsolódóan.

A múlt évre 16,8 milliárd forintos konszolidált bevételt és 600 millió forint körüli EBITDA-t várt a cégcsoport. Sikerült elérni ezeket az eredményeket?

A tavalyi év elején kitűzött tervektől ugyan elmaradunk, de a második félév során megfogalmazott előrejelzésünket már sikerül teljesítenünk.

Szerepel a tervekben a portfólió bővítése? Akár a már meglévő cégeken belül új részlegek létrehozásával, akár akvizíciók révén.

A szerves növekedés mellett akvizíciók révén is terjeszkedünk. Erre az évre vonatkozóan több olyan felvásárlási célpontunk van, amelyekkel előrehaladott tárgyalásokat folytatunk, és várhatóan az első félév során eljutunk oda, hogy valamilyen formában megvalósul az együttműködés. Az akvizíciókat azért is tartjuk fontosnak, mert azt gondoljuk, hogy nekünk, a legnagyobb magyar tulajdonban lévő informatikai cégként szerepet kell vállalnunk a hazai IT-piac konszolidációjában is. Tőzsdei cégként az is fontos, hogy olyan akvizíciót valósítsunk meg, amelynek eredményeként a megvett cég árbevételét és EBTIDA-ját a konszolidált eredmények között kimutathatjuk. Ugyanakkor elképzelhető olyan konstrukció is, amikor az iparági együttműködés érdekében a kisebbségi tulajdonrész szerzés is indokolt lehet.

Szeptember végén majdnem felével volt magasabb a 4iG részvényárfolyama, mint egy évvel korábban. Minek köszönhető ez a jelentős növekedés?

Hiszünk a tőzsdének azon szerepében, hogy a részvényárfolyam visszaigazolást ad a cég értékével kapcsolatban, amit a múltbeli eredmények és a jövőbeni várakozások alapján ítélnek meg. A részvényárfolyam emelkedésében a 2015-ös eredménynek jelentős hatása van, de emellett fontos tényező a jövőbe vetett bizalom is. Hiszünk abban, hogy azok a befektetők, akik 4iG részvényt vásárolnak elkötelezettek és bíznak abban, hogy tovább nő a cég. Célunk, hogy prémium kategóriába kerüljön a részvényünk, és a forgalom, valamint a cég helyzete alapján úgy vélem, reális ez a célkitűzés. Ezzel egy preferáltabb befektetői kör előtt is megnyílna a részvényvásárlás lehetősége.

Szerepel a tervek között részvénykibocsátás, akár az akvizíciók, akár a külföldi megjelenés finanszírozására?

A múlt évben vásároltunk saját részvényt. Ennek kifejezetten az volt a célja, hogy forrást biztosítson például az akvizíciós tranzakciókhoz. Ha ilyen típusú finanszírozásra van szükség, akkor saját részvényt használunk első körben, ha pedig további forrásra van szükség, akkor az egyik opció lehet a részvénykibocsátás, de emellett kötvénykibocsátás is lehetséges, illetve egyéb pénzügyi eszközök bevonása.

Részvényenként száz forintos osztalékot fizettek tavaly a 2015-ös eredmények után. Ez tartható lesz idén is?

Ezt majd a közgyűlés dönti el.

Milyenek az üzleti kilátások 2017-re, hogyan hatnak a várhatóan beinduló, uniós forrásból megvalósuló fejlesztések?

Egyértelműen optimista vagyok, és nemcsak azért, mert ez kötelező egy cégvezetőnél, hanem azért is, mert azt gondolom, hogy 2017-ben számos olyan beruházás lesz az üzleti szférában is, amely az előző évről elmaradt. Ehhez jönnek még az uniós forrásokból finanszírozott nagy projektek, amelyek szintén lendületet adnak az iparágnak. Egyébként a piacon is látszik egyfajta átalakulás, amely a szolgáltatások irányába tereli a szereplőket. A felhőalapú technológiák, a BI-hoz kapcsolódó adattárház és adatbányász megoldások, a szoftverfejlesztési projektek bővülése jelentős fejlődési lehetőséget kínálnak a széles portfólióval rendelkező szolgáltatóknak, mint például a 4iG. Nagy kérdés majd, hogy mi lesz az IoT területén, melyek lesznek azok az üzleti modellek, amelyekkel sikeres lehet ez a terület.