3D-ben a Puskás Ferenc Stadion

2014.11.06.

Befejeződött a Puskás Ferenc Stadion lézeres térszkennelése. A 3D-s tervek alapján készülnek a 2020-ban megrendezendő foci EB-re.

Nagy sajtónyilvánosságot kapott a hír, miszerint a Középülettervező Zrt. alvállalkozójaként a Humansoft Kft. elkészítette a több mint 60 éves létesítmény lézeres térszkennelését. A 3D-s felmérést a stadion minden részletére kiterjesztették, hogy a legpontosabb műszaki rajzok készülhessenek el. Így a különleges eljárás segítségével láthatóvá vált például a lelátó, a toronyépület és a küzdőtér virtuális pontfelhő modellje is. Készültek továbbá látványképek és egy 3D animációs film is (http://mnsk.hu/beszkenneltek-a-puskas-ferenc-stadiont/), amit mintegy 2000-en tekintettek már meg. A szkennelt állomány az épület részleges bontásához és átépítéséhez is alapvető információkkal szolgál majd, s kiválóan dokumentálja a Puskás Ferenc Stadion jelenlegi állapotát. A precíz felmérésekre azért van szükség, mert az UEFA döntése alapján 2020-ban Budapest rendezheti az Európa-bajnoki mérkőzéseket, és jó eséllyel reménykedhetünk akár a Bajnokok Ligája vagy az Európa Liga-döntő rendezésében is, számolt be Fehér András, tanácsadás üzletág igazgató.

„Mintegy féléves munka van a hátunk mögött, ebből körülbelül 2 hónap ment a felmérésre és valamivel több, mint 4 hónap a feldolgozásra.” A speciális eljárásnak köszönhetően immár könnyebb lesz a létesítményt átépíteni, fejleszteni. Mivel a 68 ezer néző befogadására alkalmas, legmagasabb nemzetközi kategóriába sorolható Puskás Ferenc Stadion a labdarúgás mellett több mint 20 olimpiai sportágat szolgál majd ki, emellett nagyszabású koncertek és egyéb kiemelt rendezvények helyszíne is lesz. Továbbá új funkciókat is terveznek, például 180 szobás szállodát, konferencia-központot, irodaházat, sportmúzeumot, diagnosztikai labort, üzleteket, éttermeket, mélygarázst, panoráma futópályát, konditermet és is lesz benne. A tervek szerint 2014 végére készülnek el a stadion kiviteli tervei, 2015-ben lezárul a közbeszerzési eljárás, majd megkezdődik az építkezés. A beruházás befejezése és a stadion átadása 2018-ban várható.

„Amit most csináltunk, egyedülálló” Ugyan megtalálhatóak a világhálón stadion szkenneléseket bemutató filmek, de azok mögött nem minden részletre kiterjedő alapos felmérések és feldolgozások állnak, csak felvillantják a technológiai lehetőségét. – fűzte hozzá a szakember.

(A Humansoft Kft. 3D tevékenységét leányvállalata a Mensor3D Kft. végzi –a szerk.)