Eggyel emeltünk

2013.10.

Középiskolai tehetséggondozó roadshow-nk keretében Szeptember 24-én a tatai Eötvös József Gimnáziumba látogatunk el, ezúttal négy informatikai felsővezető (Somlyai Gábor – Humansoft Kft., Veres Zsolt – IBM Magyarország, Teasdale Harold – Symantec Magyarország, Gacsal József – Intel Hungary) társaságában.

Az idei sorozat végéhez közeledik az a Humansoft kezdeményezésre elinduló országos roadshow, melynek folyamán vidéki középiskolák diákjainak informatika iránti elkötelezettségét szeretnénk elmélyíteni. A „Ctrl UR Future” névvel ellátott projekt ehhez próbál egyfajta „útikalauzt” nyújtani a fiataloknak. A rendezvénysorozat harmadik állomásaként szeptember 24-én a tatai Eötvös József Gimnáziumba látogattunk, ahol eggyel emeltük a tétet, mert ezúttal négy informatikai felsővezető cserélte ki tapasztalatait a száz fő körüli diáksereggel. Az eseményt pedig, ahogy a korábbi helyszíneken, Ábrahám Viktor, az UPFRONT Média ügyvezetője moderálta.

A felek közötti tudástranszfer során kiderült, hogy a térség meglehetősen jól áll az informatikaoktatás tekintetében. Az iskola igazgatója, Barsi Éva példának okáért elmondta, hogy tavaly Tatán rendezték meg a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiát, és a rangos nemzetközi versenynek pont az a főépület építésének 100. évfordulóját ünneplő patinás Eötvös József Gimnázium ad otthont, ahova mi is ellátogattunk szeptember végén. Kevesen tudják, de itt tanított egykoron maga Öveges József professzor is, aki sajátos előadásmódjával gyakran csalt mosolyt a természettudományokra éhes hallgató tévénézők és rádióhallgatók arcára.

A műszaki- és természettudományos tantárgyak tehát egyáltalán nem álltak távol a tatai diákoktól, ami az eszmecsere során kialakult légkörön is világosan érződött. Mint kiderült, a tatai diákok közül – legnagyobb örömünkre – nagy számban tervezgetik az informatikai pályát, s a hallgatók meglehetősen jól állnak az idegen nyelvek elsajátításával is. Kérdéseik is ennek megfelelően alakultak: nem az alapok, sokkal inkább a „kulisszatitkok” megismerésére irányultak. Főként olyan dolgok foglalkoztatták a fiatalokat, hogy egyáltalán meddig fokozható még a mostanság tapasztalt irdatlan iramú technológiai fejlődés, s mindez hogyan összeegyeztethető a fenntarthatóság ideáival.

Mindez persze csak néhány lényegesebb eleme volt a tatai „vizitnek”, amely a jelen lévő vezetők szerint talán még a sárospataki és gyulai rendezvényünknél is sikeresebb volt. Éppen ezért egész biztos, hogy lesz folytatás, s ezalatt nemcsak a valamikor novemberben tartandó negyedik és egyben az idei roadshow-t záró eseményünk megtartására gondolunk. Somlyai Gábor az eddigi tapasztalatokat összegezve elmondta, valószínű, hogy a roadshow-t jövőre minden tekintetben kibővítik, s még több cégvezető még több helyszínen hívhatja majd fel a fiatalok figyelmét a területben rejlő lehetőségekre. Bízunk benne, hogy így lesz, mert a szikár adatok azt sugallják, hogy bármilyen, az informatikával kapcsolatos edukáció hasznos lehet a fiatalság számára. Miközben ugyanis például közgazdászból, jogászból is túlképzés van hazánkban, addig mérnökből felmérések szerint továbbra is kevesebb friss diplomás kerül ki a munkaerő-piacra, mint amennyire az IT-ágazat cégei igényt tartanának. Éppen ezért serénykedünk mi is sokakkal karöltve minél többet tenni a hatékony „utánpótlás-nevelésért”.

Eggyel emeltünk Eggyel emeltünk Eggyel emeltünk Eggyel emeltünk Eggyel emeltünk Eggyel emeltünk Eggyel emeltünk Eggyel emeltünk Eggyel emeltünk