Egyszerűen SimpliVity

2015.09.10.

" Napjaink és a közeljövő egyik legfontosabb informatikai trendje az adatközponti elemek konvergenciája, integrációja.

Az ügyfelek mind nagyobb számban szeretnék egyszerűsíteni a meglévő infrastruktúrájukat, a megszokott szerver-tároló-hálózat szentháromságon túllépni.

A hagyományos, független komponensekből összeállított adatközpontok túlságosan sok hibalehetőséget hordoznak magukban, implementációjuk és az üzemeltetésük bonyolult, a hibakeresés nehézkes, fenntartásukhoz minden komponens esetén magas szintű szakértelemre van szükség. Emiatt a teljes infrastruktúra bekerülési és üzemeltetési költsége sokszor kezelhetetlen szintre jut.

Néhány IT gyártó felismerve ezt a trendet, előre integrált komplett informatikai infrastruktúra szolgáltatásokat nyújtó univerzális építőkockákkal jelent meg a piacon. Ezek az elemek egy fizikai egységbe integrálva látják el az adattárolási és számítási feladatokat, egyszerű és rugalmas platformot biztosítva az alkalmazások futtatására.

A 2009-ben az Egyesült Államokban alapított SimpliVity egyike a vezető gyártóknak a hiperkonvergens rendszerek piacán. A cég, a megalakulását követő 4 évben csak a fejlesztéssel foglalkozott, a termék értékesítése 2013-ban indult el.

Megoldásuk hagyományos x86-os szervereken alapul (Dell és Cisco), melyekbe nagy mennyiségű merevlemezes és SSD kapacitást helyeztek el. A szerverekre VMware virtualizációs szoftver kerül, melyen a szokásos módon futtathatóak a virtuális gépek.

A megfelelő sebességű adatelérésről, a gazdaságos és hatékony adattárolásról, a rendszer lelke, a SimpliVity által fejlesztett egyedi hardveres gyorsító kártya gondoskodik, mely lehetővé teszi az inline (valós idejű) adatblokk alapú rendszer szintű deduplikációt. Ennek köszönhetően minden egyes adatblokk, a teljes rendszeren belül csak egyszer kerül tárolásra.

Amennyiben a kiírni kívánt adatblokk már megtalálható a merevlemezen, nem történik újabb írás - ami időt venne igénybe, hanem a hardver egyből irási visszaigazolást küld az alkalmazás felé, ezzel jelentős sebesség növekedés és kapacitás megtakarítás érhető el.

Mivel az adatok tárolása már a keletkezésük után azonnal hatékonyan történik, így ez további előnyökkel jár az adatmentés és adatreplikáció területén is. A SimpliVity hardverek között már nincs szükség a menteni kívánt virtuális gép teljes adattáblájának a másolására, csupán csak azon blokkok átküldésre, amelyek a fogadó rendszeren még nem szerepelnek, ezzel a rendszerek között sávszélesség, a fogadó rendszeren pedig újra tárkapacitás spórolható meg.

Mindennek eredményeként egy univerzális építőelemet kapunk, amelynek neve SimpliVity OmniCube, amely önmagában ellátja a hagyományos szerver, storage, SAN hálózat, mentőszoftver szerepköröket, a teljes rendszer integrált, egységes felületen menedzselhető.

A keletkező előnyök:

• egyszerű, gyors üzembe helyezés
  • gyors skálázhatóság (erőforrás szűke esetén elegendő egy újabb építőkockát a rendszerbe illeszteni)
  • egyszerű üzemeltetés, nincs szükség külön adattárolási, hálózati, szerveres szakértelemre, a virtualizációs technológiában jártas adminisztrátor képes a teljes rendszer felügyeletére és üzemeltetésére
  • kisebb helyigény
  • energia megtakarítás"