EMC Isilon

Elkelt az első Isilon!

2013.06.18.

Az EMC speciális adattároló megoldását szállítottuk le Ügyfelünk számára.

Egyre többen ismerik fel azt a tényt, hogy a „big data” (azaz a különös mértékben növekvő adatmennyiség) olyan megoldásokat kíván, amelyek a hagyományos tároló-architektúrákkal nem biztosíthatók. Nézzünk magunkba: nem véletlenül alkalmazunk pl. egyetlen NAS (fájl-) tároló helyett több kisebbet és/vagy kvótákkal korlátozott adatmennyiségeket. Miközben ugyanis a diszkkapacitást egyszerű bővíteni, a hagyományos NAS eszközök - épp architektúrájukból fakadó - korlátait nem léphetjük át sem a teljesítmény, sem a fájlrendszer maximális mérete, sem a menedzselhetőség tekintetében. Erre a problémára nyújt megoldást az EMC egyik termékvonala, az Isilon, amely egy úgynevezett scale-out NAS megoldás, amely főként, de nem kizárólag a médiacégek figyelmére tart számot. A rendszer lelke, a OneFS operációs rendszer a megszokott kétkontrolleres felépítéssel szakítva akár 15 petabájt adatot tárolhat egyetlen fájlrendszerben. A OneFS-ben működés közben változtathatók és alkönyvtáranként adhatók meg a RAID szintek, és felhasználónként határozható meg az átviteli sebesség. Egy rendszeren belül keverhetők a sebességre vagy kapacitásra optimalizált NODE-ok. Az Isilon eszközök jellemző felhasználói a szuperszámítógépes infrastruktúrákat alkalmazó cégek, a szolgáltatók, bármely nagyobb vállalat, ahol komoly mennyiségű adat gyűlik össze, illetve a médiacégek. Ez utóbbiak esetében például a költséges adattároló céleszközök is meglepően olcsón válthatók ki az Isilon berendezésekkel. Fenti előnyöket figyelembe véve döntött nemrégiben úgy ügyfelünk, hogy EMC Isilon típusú tárolómegoldásokkal bővíti IT-infrastruktúráját. A Humansoft számára különösen fontos ügylet ez, hiszen ez az első ilyen referenciája a piacon. Az üzletről részletesebben Szűr Krisztián Kereskedelem-támogatás üzletág igazgató számolt be.

EMC Isilon

Mint mondta, a portfólióban jelenleg szereplő 5 féle NODE (S-Series, X-Series, NL-Series, Performance és Backup Accelerator) közül az előzetes gyártói konzultációk és igényfelmérések alapján az NL családot javasolta Humansoft. Az üzletág igazgató elmondta, hogy a termék rendkívül ritka a piacon, olyannyira, hogy a Humansoft sem implementált ilyet még soha korábban, ez az első komolyabb megrendelés. „Ez egy új terület nálunk is, bár néhány mérnökünk már volt a gyártónál egy kétnapos workshopon, szóval van rálátásunk, de ügyfelünknek ezt még várhatóan majd a gyártó implementálja. Viszont ezzel együtt jár majd egy olyan átfogó oktatás is, melynek keretében fel tudunk készülni arra, hogy ezt a rendszert üzemeltetni, supportálni, esetleg később magunk is implementálni tudjuk” - foglalta össze várokazásait Szűr Krisztián.

.