Elkészült a 3D-s „Virtuális Nagytemplom” a debreceni Szilícium Mezőn

2013.12.02.

A Humansoft Kft. a debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez kapcsolódó SziMe3D Kft. egyik tulajdonosa. SziMe3D projektben fejlesztett termékek közül a 3DAR a hazai műemlékek és kiemelt nemzeti fontosságú tárgyi emlékek 3D digitális megőrzésének módját fejleszti tovább, valamint muzeális, turisztikai, oktatási hasznosítását teszi lehetővé.

A projekt legfrissebb vívmánya a debreceni Református Nagytemplom „beszkennelése”:

Sajtóközlemény

Debrecen, 2013. november 27.- A SziMe3D Kft. munkatársai ma bemutatták a debreceni Református Nagytemplom 3D-s modelljét és átadták azt a Református Egyház képviselőinek. A debreceni egyetem által alapított Szilícium Mező (SziMe) Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó társaság rendkívül nagy pontosságú háromdimenziós modellt készített a cívisváros központjában található, a hazai kulturális és vallási örökség szerves részét képező objektumról. A klaszter keretében elindított SziMe3D K+F projekt – melynek egyik eredménye a bemutatott „Virtuális Nagytemplom” - az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében valósul meg. Az átadás a Szilícium Mező Inkubátorházban létrehozott SziMe3D Stúdióban történt.

A Református Nagytemplom Debrecen legjellegzetesebb épülete, 1500 négyzetméteres alapterületével az ország legnagyobb református temploma. A SziMe3D Kft. munkatársai még idén áprilisban, földi lézerszkenner segítségével felmérték a templomot, majd az adatok feldolgozását követően elkészítettek egy, a templomot a virtuális valóságban bemutató modellt és filmet. A templomról készített dokumentációt speciális eszközökkel – többek között saját fejlesztésű multikopterekkel – készült légi fotókkal és videókkal egészítették ki. A létrehozott „Virtuális Nagytemplom” segítségével a felhasználók látványos, interaktív bemutatókon, 3D-s virtuális utazásokon vehetnek részt. Egy korszerű mobilalkalmazás segítségével könnyedén bemutatható az érdeklődők számára a Nagytemplom és a hozzá kapcsolódó minden fontos információ. A projekt további haszna a nemrégiben megkezdett Nagytemplom-felújítási munkálatok minőségi kivitelezésénél jelentkezhet. Olyan építészeti méretek, esetleges geometriai változások lesznek ellenőrizhetők, amelyeket más, jelenleg használt technológiával csak nehezen és kisebb pontossággal lehetne észlelni. A lézerszkenneres felméréssel készült dokumentáció egyszerűen összevethető a restaurációs munkálatok megkezdése előtti állapotokkal, a kiviteli tervekkel, a megvalósulási tervdokumentációkkal, nagyban megkönnyítve így a megrendelő számára a kész munka ellenőrzését, az esetleges hibák kiszűrését.

A projekt keretében alakították ki a SziMe3D Stúdiót is, mely alkalmas 3D-s mozgóképi információk felvételére, azok szerkesztésére, oktatási célú bemutatására, valamint további különböző célú feldolgozására.

A Nagytemplom 3D-s modelljének bemutatását megelőzően Dr. Gaál István, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok elnöke megnyitotta a SziMe3D Stúdió-t. Kiemelte, hogy a 3DStúdió és a „Virtuális Nagytemplom” is jól példázzák, hogy a Szilícium Mező projektjeiben kifejlesztett tudás és technológia a Debreceni Egyetem oktatásában is hasznosul. Az együttműködő cégek a munkájukba oktatókat és hallgatókat, illetve általuk alapított spin-off vállalkozásokat vonnak be. A rektor hangsúlyozta, hogy mennyire fontosnak tartja az egyetem, hogy az égisze alatt futó projektek eredményei Debrecen városában is hasznosuljanak.

Fehér András, a 3DAR részprojekt vezetője szerint a 3D-s mérési technológia innovatívan, egyedülálló módon segíti a kulturális örökségek megőrzését. A módszer állapotfelmérő archívumként, emlékek vagy korlátozottan látogatható műemlékek megőrzésére is használható. Látványossága különleges vizuális élményt teremt, akár kedvet is csinálhat a közönség számára múzeumok felkeresésére. A projekt menedzselését klasztertagként segítő DBH Project Management Kft. ügyvezető igazgatója, Kurtán Zoltán elmondta, az üzleti szolgáltatási és befektetési oldalon szerzett tapasztalatok szerint a háromdimenziós digitális technológia alkalmazása a jövőt tekintve az egyik biztos kitörési pont a feltörekvő hazai innovatív kis- és középvállalkozások számára.

A SziMe3D Kft-ről:

A SziMe3D Kft. a Debreceni Egyetem által létrehozott Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszter keretében alakult meg. A cég vezetésével működő, részben az Európai Unió támogatásából finanszírozott (GOP-1.2.1-11-2012-0005 azonosítószámú) projekt forradalmian új változásokat érhet el a közeljövőben a hazai turizmus, az oktatás, a sport és a kultúra területén. A háromdimenziós technológia-fejlesztésen alapuló projekttevékenységek több területen, a projekten belül több egymástól elkülönülő részprojektben valósulnak meg. A Debrecenben zajló fejlesztések között kiemelkedő szerepet kapott a 3DAR részprojekt, melynek nagyon fontos eredménye, hogy elkészül a Debreceni Református Nagytemplom 3D-s modellje, a „Virtuális Nagytemplom”. A 3DAR részprojekt többek között a háromdimenziós technológia felhasználásának lehetőségeit kutatja a kulturális örökség megőrzésének területén. A hazai műemlékek és kiemelt nemzeti fontosságú tárgyi emlékek háromdimenziós digitális feldolgozásával lehetővé teszi azok magasabb színvonalú, jobb muzeális, turisztikai, oktatási célú bemutatását. Látványos eszközökkel, a háromdimenziós kiterjesztett valóság megteremtésével olyan közönséget is megnyer, akik más módon nehezen megszólíthatók. További információ: http://szime3d.hu/

A Szilícium Mező Programról és a Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterről:

A Szilícium Mező Program a Debreceni Egyetem irányításával, 12 évvel ezelőtt indult útjára. A program a Debreceni Egyetem, Debrecen város, Hajdú-Bihar megye és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által 2001-ben aláírt közös nyilatkozatán alapszik, miszerint Debrecenben létre kell hozni egy, az egyetem informatikai karának meglévő tapasztalatain nyugvó tudásbázist. A Szilícium Mező Program megalapítása óta élen jár az információtechnológiai fejlesztések kidolgozásában és megvalósításában, a kelet-magyarországi régióban. A 2008-ban alapított, 45 taggal rendelkező Szilícium Mező Klaszter az ország második – a Szilícium-völgy mintájára létrehozott – informatikai pólusa. A klaszter, amelynek a Debreceni Egyetem a gesztora, jellemzően tudományos kutatások és ipari együttműködések koordinálásával, tudás-intenzív tevékenységek infrastruktúrájának megteremtésével foglalkozik. A Szilícium Mező alapvető céljainak megfelelően, a projektjeik részvevői az egyetem oktatóival együttműködve kívánják megismertetni a projektek során megszerzett tudást és a kifejlesztett technológiákat a különböző szakokon tanuló hallgatókkal. További információ: http://sziliciummezo.hu/

Vissza