Hacktivity 12-edszer – Senki sincs biztonságban!

2015.10.30.

Immáron már 12. Alkalommal került megrendezésre a Hacktivity hackerkonferencia, Kelet-Közép-Európa legnagyobb független IT Biztonsági Fesztiválja. A MOM Kulturális Központban tartott rendezvényen idén is rengeteg érdekes program várta az érdeklődőket. A 30 előadás egy 700 (Security Theatre) és egy 300 fős (Security Dome) teremben zajlott. Továbbá részt vehettünk workshopokon, hackerversenyeken értékes díjakért és egy esti bulin az Instantban, kipróbálhattuk a hardverhackelést és a zár feltörést (lockpicking), valamint meglátogathattuk biztonságtechnikai cégek kiállító pultjait is.

Az idei keynote speaker Felix Lindner, vagyis ‘FX’, a Recurity Labs alapítója és biztonsági tanácsadója volt. Legyen szó akár egy otthoni HotSpotról vagy a legnagyobb világcégek rendszereiről, nehéz olyan hálózatot találni, aminek biztonságához 'FX' ne járult volna hozzá. Előadásában az ő szemléletmódját ismerhettük meg a hackelésről és a végérvényesen megváltozott körülményekről.

Axelle Apvrille a Fitbit Flex meghackelésének a folyamatát és az elért eredményeket mutatta be. Ezzel nemcsak hamis achievementeket lehet elérni a különböző szolgáltatásokban, hanem léteznek olyan appok és rendszerek, melyeken komoly akciókat vagy pénzt kaphatunk sportolásért cserébe. Az előadás végén azt is megtudtuk, hogy elfogadható minőségű random szám generátorként is használható a meghackelt Fitbit karkötő.

Marosi Attila előadásában a Hacking Team malwareinek működését vette górcső alá. Egy részletes demó keretein belül lépésről lépésre bemutatta azt is, hogy hogyan fertőzhettek meg egyes androidos eszközöket.

Joernchen webes rendszerek gyakori sebezhetőségeit mutatta be, főként a Ruby on Railses példákon keresztül. Jason Zhang a PDF malwarekről tartott előadást. Micha Borrmann a Dual-Stack Lite technológiát és annak sebezhetőségét mutatta be biztonságtechnikai szemszögből.

Martin Knobloch annak módját és fontosságát taglalta – amúgy nagyon szórakoztató – előadásában, hogy hogyan kellene a fejlesztőknek és a biztonsági szakembereknek együtt működni a biztonságosabb és jobb minőségű szoftverek fejlesztése érdekében.

Vinkovits Márk, a LogMeIn egyik biztonsági szakembere, a közönség bevonásával egyfajta „kártyajátékot” mutatott be, mint a Threat Modeling egy újfajta, gamified módját.

Szombaton a Security Dome adott helyett az OWASP (owasp.org) szakembereinek előadásaihoz. Az OWASP az alkalmazások biztonságával foglalkozó szakemberek vezető szakmai szervezete, amit jól ismerhetünk az önkéntes tagok ingyenes projektjei, például a Top Ten, a Testing guide, az ASVS vagy a SAMM révén.

A Hello WorkShopokon az résztvevők megismerkedhettek a különböző elterjedt debuggerek szkriptelési lehetőségeivel, az Enhanced Storage Engine (ESE) fájlok helyreállításának módjával, az SSH kevésbé ismert lehetőségeivel, az anti-disassembly technikákkal és a Zeus botok világával.

A rendezők a gyerekekre is gondoltak. A leisure terem helyét szombaton a Logiscool vette át, akik standjukon izgalmas feladatokkal várták az informatika iránt érdeklődő fiatalokat. Volt náluk programozható Lego robot, illetve bárki elkészíthette kis segítséggel saját számítógépes játékát.

Vissza