Hova tart a Zabbix? „Hobbi” nyílt forráskódból nagyvállalati monitoringgá cseperedett a 4iG stratégiai partnere

2018.12.18.

Informatikai megoldások, informatikai rendszerek, hírek

A 4iG IT távfelügyeleti szolgáltatásai is a Zabbix monitoring szoftverre épülnek, és a 4iG nemrégiben az ország első Zabbix Certified Partnere lett. A nyílt forráskód előnyeiről, az ügyfelek visszajelzéseiről, illetve arról, hogy miért ezt az alapot választották, Kerper Róbert, a cég rendszermérnöke számolt be.

Az egyik legnagyobb nyílt forráskódú felügyeleti rendszerként a Zabbix nagyon elterjedt az utóbbi években, mind a felhasználók körében, mind pedig az eszközgyártók számára kedvelt felügyeleti rendszer lett.

Gyorsan bővülő adatbázis az ügyfelek szolgálatában

A folyamatosan bővülő felhasználói és gyártói támogatás lehetőséget biztosít arra, hogy egyre nagyobb területet fedjen le a szoftver: alkalmazások, weboldalak, de akár szerverek működése is jól felügyelhető általa. “Mindezek mellett azért is kedvelik nagyon sokan ezt a megoldást, mert egy átlátható és könnyen kezelhető webes felülettel rendelkezik, aminek segítségével a hibakeresés illetve a minél gyorsabb információhoz jutás könnyen kivitelezhető, mind a helpdesk mind pedig a rendszermérnök kolléga számára. Az így keletkezett információk elősegítik a keletkezett problémák mielőbbi elhárítását.” - sorolta a rendszer előnyeit Kerper Róbert.

Mielőtt a Zabbix mellett döntöttek, a 4iG-nél több hasonló felügyeleti rendszert is kipróbáltak a szakértők és a Zabbix volt az, ami a legjobb megoldást kínálta. Ahogy Róbert fogalmaz: “A rendszer a vizuális megjelenítésen túl képes megfelelő biztonsági szintet is nyújtani az ügyfelek számára, ami manapság elvárható és elengedhetetlen. IT távfelügyeleti szolgáltatásunk kialakításánál is, ami erre a technológiára épül, arra törekedtünk, hogy az ügyfél oldalon minél egyszerűbben és gyorsabban bevezethető legyen, és minél előbb megtapasztalhassák ezen szolgáltatás előnyeit.”

A Certified partnerség versenyelőnyt biztosít

A Rigában 2018. október 5-6.-a között megtartott rendezvény Zabbix Summit néven került megrendezésre. Ez az az előadássorozat, ahol több ország IT szakemberei előtt mutatják be a legújabb fejlesztéseket. Az idei rendezvényen mutatkozott be a Zabbix legújabb verziója a 4.0, amely hosszútávú kiszámítható nagyvállalati támogatást kapott (LTS). Több mint 350 résztvevő, 26 előadó vett részt az előadáson, 44 országból. A két nap alatt a bemutatókat követően lehetőség volt az előadókkal személyesen is találkozni és kérdéseket feltenni, valamint a workshopok által lehetőség volt mélyebben megismerni az új verzió adta lehetőségeket.

“Az, hogy közvetlen kapcsolatban vagyunk a Zabbix-al, olyan előnyt biztosít, amit az ügyfelek is éreznek majd. Könnyebben tudunk támogatási incidenseket nyitni, és kommunikálni a céggel. A partnerség eléréséhez többek között szükséges volt arra, hogy vizsgázott mérnökkel rendelkezzen a cég. Lehetőség volt a rendezvény második napján erre, hogy ezt a vizsgát teljesítsem, ami sikerült is. A gyártói támogatás megléte fontos eleme a szolgáltatásunknak és a nagyvállalati képességeinknek, az új és hasznos funkciók könnyebb implementálása szempontjából, cégünk és ügyfeleink meglévő és új rendszereik számára.” - foglalta össze Róbert a Zabbix Certified partnerség előnyeit.

Havidíjas csomagok a Zabbix-al

Hogy mire is alkalmas a Zabbix alapú IT-távfelügyelet? Jelentősen csökkenthető általa a váratlan leállások száma, az ügyfelek pedig megkímélhetik magukat a felügyeleti rendszer tervezésével, méretezésével és karbantartásával kapcsolatos feladatoktól, emellett 7x24-es első szintű ügyelet fenntartása sem szükséges, hiszen a 4iG munkatársai kritikus szituáció esetén azonnal riasztják a megfelelő szakembert. Az IT-távfelügyelet jelenleg három csomagban (bronz, ezüst és arany) áll az ügyfelek rendelkezésére, ezek közül választhatja ki mindenki a vállalkozása számára legmegfelelőbbet.

Róbert az ügyfelekkel való találkozás alapján úgy véli, hogy eddig csupa pozitív tapasztalat született a megoldással kapcsolatban. “A legtöbb esetben a könnyű kezelhetőséget és a gyorsan átlátható kezelőfelületet említik, illetve, hogy preventíven képesek észlelni a hibákat azok bekövetkezte előtt.” - foglalta össze a tapasztalatokat.

Hova tart a Zabbix