Jó szomszédság, kínai áldás

2015.11.05.

A 4iG Nyrt.-től mindössze 26 méterre van a világ legnagyobb PC-gyártójának, a Lenovónak a magyarországi központja. A két cég egyre erősödő kapcsolatáról és a karrierjéről Lukács Anitát, a Lenovo Magyarország ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Immár öt éve vezeti a Lenovo magyarországi képviseletét. Hogyan indult a karrierje a társaságnál?

A Külkereskedelmi Főiskolán végeztem, gazdasági szakon. A számítástechnikával nem igazán találkoztam a tanulmányaim során, annál inkább a munkám során. Nem mondhatom, hogy a főiskola után pont az IBM-hez szerettem volna kerülni, de a sors úgy hozta, hogy 1991-ben ott kezdtem. Minden informatikai alapot itt szereztem. Már a kezdetektől, 1991-1998 között a PC-divíziójánál dolgoztam, ahol megtanultam, mi az a számítógép, hogyan kell kezelni és dolgozni vele. Akkor vettem fel először a kapcsolatot a világgal, a viszonteladókkal és az ügyfelekkel.

Közben született két gyermekem, így kétszer két év szülési szabadságon is voltam. Amikor visszamentem az első gyermek után, egy másik IBM-et találtam. Minden megváltozott, sőt a székhely is átkerült az Infoparkba. A korábban pár tíz fős cég száz fős lett, onnantól kezdve beszélhetünk „multilétről”. Amikor visszakerültem rengeteg újdonsággal kellett megismerkednem, feladatul kaptam a direkt üzlet kialakítását. Korábban ugyanis mindent viszonteladókkal oldott meg az IBM. Az elkövetkező két-három évem azzal telt, hogy megtanuljak komolyabb csapatot formálni, tendereket nyerni. A harmadik év végén a menedzsment úgy döntött, marad a viszonteladói hálózatnál, így ennek a projektnek vége szakadt.

Ezt követően nagyvállalati kereskedelemért felelős csoportvezető lettem, egészen a második gyermekem születéséig. A második visszatérésem pont egybeesett azzal a hírrel, hogy a Lenovo megvásárolta az IBM PC üzletágat. 2005-ig dolgoztam az IBM-nek, majd abban az évben jogfolytonosan kerültem a Lenovohoz.

Innen egyenes út vezetett a vezetői kinevezéséhez?

Azért voltak kisebb hullámvölgyek. Miután a Lenovo megvette a PC-divíziót, teljesen különváltunk az IBM-től. Számomra nagyon furcsa volt a szétválás, viszont értékes tapasztalatokat gyűjthettem. Például, amikor kiváltunk az IBM szervezetéből, mindössze tízen maradtunk. Érdekes volt megfigyelni, ahogy az új cég megalakult Magyarországon, egy másik nemzetközi cég részeként. Az elkövetkező négy-öt év során sok nehézséget gyűrtünk le. A kínai vezetőknek például meg kellett tanulniuk, hogyan kell egy nemzetközi céget irányítani, mi pedig azt tanultuk meg, hogy egy pici, de mégis nemzetközi cégben a helyi döntésekkel hogyan lehet előrébb jutni.

Öt évvel ezelőtt fordulóponthoz értünk. Az első küzdelmes időszakunk után végre elindult a szekér. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy pont ezt követően választottak meg a cég vezetőjének. Amire azért is vagyok büszke, mert nem is próbáltak külsőst „behozni”, egyértelmű volt, hogy engem választanak. Számomra ez nagy megtiszteltetés, de egyben ijesztő is volt a nagy felelősség miatt.

A félelmemet az indokolta, hogy a váltásig csak nagyvállalati PC-eladással foglalkoztam. Öt évvel ezelőtt azonban a Lenovo már nem csak nagyvállalati számítógép-gyártóként funkcionált, hanem hatalmas fogyasztói és kisvállalati piaccal is rendelkezett. Ezek a területek egy kicsit idegenek voltak, de később kiderült, hogy ez pont így jó. Tetszett, hogy ismét új dolgokat tanulhattam. A változástól felpezsdült a társaság élete, megváltozott a belső szerkezet, voltak, akik mentek és voltak, akik jöttek. Majd Budaörsről átköltöztünk a Montevideó utcába, a 4iG Nyrt.-től mindössze 26 méterre.

Tanulható a jó vezetővé válás?

A vezetői képességeket nem lehet tanfolyamon megszerezni. Vannak persze alapelvek, amit egy vezetőnek tudni kell, de azt átlátni, hogyan kell az emberekkel bánni, ez mindig cég és helyzetfüggő. Azt kell mondanom, amellett, hogy a magánéletem is ki tudott teljesedni, az IBM-ben rengeteg tapasztalatot szereztem arról, hogyan működik egy nemzetközi cég. Az IBM nagyon szép példája annak, hogyan lehet mindezt globálisan is működtetni.

Vezetőként különösen nagy hatással volt rám Straub Elek, az IBM Magyarország akkori vezetője. A kezdetekben egy mindössze hatvan fős, viszonylag kis céget fejlesztett fel egy nemzetközi multihoz méltó szintre. Annyira csodáltam, ahogyan vezette a vállalatot, ismert mindenkit és tudott mindenkiről, hogy a mai napig példaképem. Szeretném hinni, hogy ma már én is így vezetem a csapatot.

Az open office jellegnek köszönhetően nincs külön irodám. Inkább a részese szeretek lenni az eseményeknek, mint fentről irányítani. Azt gondolom ezért is térünk el jó irányba más cégektől. Mi értéknek tartjuk azt, hogy a családiasság, őszinteség, nyitottság, nem pedig a merev szervezeti struktúra alapján működünk.

A Lenovo az Ön vezetése alatt komoly sikereket ért el. Mire a legbüszkébb?

Az elmúlt három évben sikerült a legnagyobb PC-gyártóvá válnunk Magyarországon is, nemcsak a világon. S ami újabb lökést adott, hogy egy éve elkezdtünk „okostelefonozni”, illetve megvettük az IBM-től a szerver üzletágat is. Az okostelefon biznisszel újabb kihívás elé álltunk, hiszen új partnerekkel, csatornákkal és marketinggel dolgozunk, nem is beszélve a szerver üzletágról, ahol hasonlóan más elemekkel kell dolgoznunk. A legnagyobb büszkeségem, hogy minden nehézséget legyűrve létrehoztunk egy kiváló csapatot, hogy sikerült olyan céget teremteni, amellyel a partnerek szeretnek együtt dolgozni.

Milyen lehetőséget jelent a Lenovo és a 4iG cégcsoport számára a szomszédság?

Sajnos nagyon hosszú ideig nem volt semmilyen kapcsolatunk, hiszen az IBM hagyományosan nem dolgozott együtt a Humansofttal és fordítva. Közel három éve, hogy elkezdtük tudatosan építeni a kapcsolatot a két társaság között, ennek pedig azért is van nagy jelentősége, mert mégiscsak a legnagyobb rendszerintegrátorról és az egyik legnagyobb számítástechnikai gyártóról van szó. Az együttműködés alapjai már jók, hiszen szervizpartnerünk lett a Humansoft, s több közös kkv-s, nemzetközi, kormányzati projektben működünk együtt. Rengeteg olyan terület van, amit eddig nem aknáztunk ki, de rajtam nem fog múlni, hogy tovább erősödjön a két társaság együttműködése.

Mivel tölti szívesen a szabadidejét?

Két lányom van, akik 17 és 12 évesek. Mi inkább sportos család vagyunk, mint a tengerparton napfürdözős, ezért sokat járunk biciklizni. S ha időm engedi színházba járunk a párommal.