K+F PROJEKTZÁRÁS

2014.06.11.

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG 3D-BEN AVAGY ÜZLETI ELŐNYÖK A 3D TECHNOLÓGIA SEGÍTSÉGÉVEL

A 3D technológia segítségével nemcsak a kulturális örökség védelmében, hanem akár az építészetben, sportban vagy egészségügyben is komoly üzleti előnyökre lehet szert tenni.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló kutatás-fejlesztési SziMe3DAR alprojektben vesz részt megvalósítóként 2012-2104 között (GOP-1.2.1-09-2010-0012 és GOP-1.2.1-11- 2012-0005) a Humansoft, amelynek gyakorlati tapasztalatait felhasználva 2014-től új szolgáltatásokkal bővítethette az üzleti megoldások körét.

A projektben 3 dimenziós precíziós felmérést, valamint ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat kínálnak, amellyel lehetőség van digitális modellek készítésére, felület- és környezetmodell kialakítására, milliméter pontos vizsgálatokra és elemzésekre. Az eredményekről a visegrádi Mátyás Király Múzeumban rendezett konferencián számoltak be a közelmúltban. „Ha egy projekt a végéhez ér, akkor számba kell venni az eredményeket. Meg kell mutatnunk országnak-világnak, mit csináltunk” - mondja Fehér András Tanácsadás üzletág igazgató. Ilyen kiállítás Magyarországon még nem volt, itt minden a technológiáról, a tudomány és a technika kapcsolatáról szól.

A konferencia egy napja alatt csupán az eredmények töredékét tudták bemutatni és felvillantani a nagy volumenű tudományos munkából, amivel évek óta foglalkoznak, de az érdeklődőket kárpótolhatja, hogy a kiállítást szeptemberig látogathatják.

„Itt még óriási kincsek vannak! Ha több időnk lenne, akkor még rengeteget publikálhatnánk, elsősorban a szakmának.” Ugyanis a technológia valójában már 2004 óta létezik Magyarországon, de, akik alkalmazták, nem feltétlenül tudták a gyakorlati hasznát az üzleti életnek átadni. Ezért sem az építészetben, sem a kulturális örökségek védelmében a szakembereknek nincsenek információik az ilyen munkák megtérüléséről.

A háromdimenziós technológiák, mint a térbeli tervezés, képalkotás, megjelenítés vagy nyomtatás, forradalmi fejlődésen mennek keresztül napjainkban. Az egyre fejlettebb eszközök (például szkennerek, nyomtatók, monitorok), illetve szoftverek (digitalizáló, CAD/CAM/ CAE programok) újabb és újabb felhasználási területeket nyernek meg az ipar, a csillagászat, a turizmus, a sport, az építészet, az élettudományok, a kultúra, vagy éppen a szórakoztatás terén.

„Amit mi „feltaláltunk” az az, hogyan lehet az információs szakadékot átugrani, megismertetni a potenciális felhasználókkal az eljárás előnyeit. A technológia egyértelműen jó. A nemzetközi piacon a nagy kulturális örökséggel rendelkező országok már régóta használják. A magyar piacnak kell tehát a gyakorlati hasznát megmutatni, megtanítani!” Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság előttünk járnak. „Ezt a projektet tovább kell vinni!” Akkor lesz igazi haszna, ha tudjuk folytatni. Olyan viszonyokat kell megteremteni, hogy a piacot is érdekelje ez a szolgáltatás. Több eset- és megvalósíthatósági tanulmányt készítettünk arról, hogyan lehet és érdemes menedzselni a kulturális örökségeket. Dolgozunk azon is, hogy a felsőoktatási intézményeknél a technológia oktatásában részt vehessünk, például Kulturális örökség menedzsment tantárgyban.

Hogyan fordulhat termőre e tudományág? Jó példa lehet az igazságügyi szakértői és az anatómiai oktatás. Svédországban ezt a technológiát már régóta alkalmazzák. Gondoljunk arra, hogy milyen kiváló oktatófilmeket és oktatóanyagokat lehet készíteni, például a virtuális boncoláshoz, fogalmaz Fehér András.

Vissza