Költségvetési megtakarítás a középületek energiamenedzsmentjével – Budapesten zárul az E-MEN részprojekt megyei tájékoztató rendezvénysorozata.

2015.12.04.

Budapesten, december 1-2-én zárul a KEOP-7.9.0/12-2013-0015 azonosítószámú "E-MENEDZSMENT" részprojekt országos rendezvénysorozata. A megyei tájékoztatókon az állami és önkormányzati fenntartású intézmények vezetői, műszaki szakemberei és a régiók döntéshozói ismerhették meg a 2014-2020-as időszak energetikai pályázási irányvonalait, illetve azon teendőket és kis beruházásokat, melyek hozzájárulhatnak a magyarországi közintézményi épületállomány energiahatékonyságának jelentős javításához.

Az Európai Unió kiemelt stratégiai célja, hogy 2020-ig az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest 20%-kal csökkentse, az energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások részarányát 20%-ra növelje, és az energiahatékonyságot 20%-kal javítsa. Az uniós célok elérése érdekében Magyarország nemzeti szintű vállalásokat tett, melyben meghatározó a közintézmények példamutató szerepvállalása, felelőssége. Az állami tulajdonú középületek évente 3%-ának korszerűsítése kötelező előírás, az energiahatékonyság és a klímavédelem pedig kiemelt szempontokká válnak az állami és önkormányzati szervezetek beszerzéseinél, épület- és gépészeti felújításainál. Ezekre a kihívásokra szükséges felkészíteni a közszféra intézményeit. E cél elérését segíti az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) által kiírt és a Humansoft Kft. által megvalósuló KEOP-7.9.0/12-2013-0015 azonosítószámú, E-menedzsment (E-MEN) részprojekt, melynek keretében országos tájékoztató rendezvénysorozatot tartottak a megyeszékhelyeken.

Az önkormányzatok és állami közfeladatot ellátó intézmények jelentős része nem rendelkezik energiamenedzsment stratégiával. A kezelésükben lévő épületállomány energetikai racionalizálásához, a felújítási koncepciók megtervezéséhez azonban elengedhetetlen a legkorszerűbb technikák és az alacsony költségvetési igényű módszerek ismerete.

A Zöldenergetikai Felmérések Projekt E-MEN részprojektje keretében 16000 állami, önkormányzati tulajdonú épület energetikai jellemzőinek kérdőíves feltérképezésére és 563 közfenntartású intézményi épület energiafogyasztási audit felmérésére került sor. A pályázati keretekből megvalósuló jelentős felújítási lehetőségeken kívül energiamenedzsment eszközökkel - kis értékű beruházásokkal és energiatudatos szemléletmóddal - hosszú távon akár 3-10 %-kal csökkenthető a középületek energiafogyasztása, mérhető költségvetési megtakarítást elérve az intézmények fenntartásában.

A 2015. december 1-2-én, Budapesten záruló E-MEN tájékoztató rendezvénykörúton a közszféra műszaki szakemberei, intézményvezetői, illetve a megyei döntéshozók ismerhették meg a projekteredményeket és azokat az alaplépéseket, kis beruházási lehetőségeket, amelyek az energiaracionalizálás révén aktívan fejlesztik az energiatudatosságot a közfeladat ellátásban részt vevő intézmények körében, és rámutatnak az energia megtakarítás pénzügyi-gazdasági jelentőségére is.

Vissza