Lezárult a mezőgazdasági termelési mintavevő, adattovábbító és adatértékelő technológia kifejlesztése

2014.11.06.

Mintegy 21 hónapnyi munkát fektetett Kutatás-fejlesztési üzletágunk a modern döntéstámogatási mezőgazdasági rendszerbe, az AGRON2 projekt-be. Konzorciumi összefogásban a Humansoft, a BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft., az Agrár Európa Tanácsadó Iroda Kft. és a Sárkány Informatikai Zrt. együttműködésével készült el az új, termelési mintavevő, adattovábbító és értékelő technológia, számolt be Ujvári Ferenc Gábor projektvezető.

Az AGRON2 a Humansoft egyik kiemelkedő és speciális K+F projektje. A projekt megtervezésekor kifejezetten kis- és közepes mezőgazdasági területekre fókuszáltunk. „Döntésünk helyességét mi sem támasztja jobban alá, mint, hogy a magyar kormány nemrégiben módosította az uniós földtámogatások elosztási rendszerét, ami szintén a kis- és közepes méretű gazdaságokat részesíti előnyben.”

A háttérről: Magyarországon a növény- és állattermesztés aránya mindössze 35 százalékban állattenyésztés és 65 százalékban a növénytermesztés- azon belül is főként a szántóföldi növények - felé borult el. Az AGRON2 emiatt elsősorban a búza, kukorica, napraforgó és a repce termesztésére specializálta magát, amely növények lefedik a magyarországi szántóföld kultúra döntő részét. A hozamnövekedés szempontjából fontos tényező a növényvédelem, a vegyszerezés és a kártevők elleni védelem, a növényvédelem alapköve pedig a pontos előrejelzés. „Ennek az előrejelző rendszernek dolgoztuk ki a biológiai és előrejelző szabályrendszerét, amelynek lényeges eleme egy webes alkalmazás. Az informatikai megoldás tartalmaz egy WIKI tudástárat is, amelyben megtalálható minden növényfajtákról, károsítókról, növényvédelmi szabályokról, megfigyelési módszerekről, növényvédő szerekről, növényi tápanyagokról, a növény fejlődési fázisairól és azok jellemzőiről. Emellett grafikus felületen csapadékdiagramot, növény, tőzsdei, termény árakat is meg tudnak jeleníteni.

Ezzel párhuzamosan egy rádiófrekvenciás elven működő szenzorhálózat szondáit helyeztük ki terepen, a Kiszombor és Püski menti szántóföldeken. A napelemes szenzorhálózat képes mérni - többek között - a talajnedvességet, a sugárzást, a levegő hőmérsékletet, a talajhőmérsékletet, a szélsebességet és a szélirányt is. Tehát a szenzorok kihelyezésével az időjárási és piaci információkra alapozva gyakorlatilag magát a teljes operatív tevékenységet képes támogatni a rendszer. „Mind az informatikai rendszer megalkotásában, mind a szenzor hálózat kifejlesztésében informatikusok dolgoztak, az Agrár Európa Kft. mezőgazdasági szakértelme mellett. A projekt végére így az informatikusok egy kicsit agráripari szakemberek lettek és az agráriumban dolgozók is sok új informatikai kompetenciával lettek gazdagabbak.”

„A magyar növénytermesztés eredményei elég jók, de hiába teszi ki a GDP egy jelentős részét, hozamban mégis le vagyunk maradva Nyugat-Európa mezőgazdaságához képest. Az okok között a technológiai hibákat, a növényvédelmi hiányosságokat és a piaci tájékozottság hiányát jelölhetjük meg.” E gondokra nyújt megoldást ezen kutatás-fejlesztési megoldás. „Segítségével jelentős hozamnövekedést lehet elérni, de az országban eddig keveset áldoztak az ilyen jellegű megoldásokra. Ezentúl egy könnyen kezelhető döntéstámogató rendszer áll a gazdák rendelkezésére.”