Rugalmasság, alkalmazkodás, tanulás – bemutatkozik a Mensor3D

2018.11.14.

Informatikai megoldások, informatikai rendszerek, hírek

Honnan jött, és hová tart a Mensor3D? Fehér Andrással, a vállalkozás cégvezetőjével beszélgettünk a vállalatot meghatározó legfőbb értékekről, fejlődési irányokról, és arról, hogy fölvették a 4iG cégcsoport első nem humán munkavállalóját.

Nemrégiben munkába állt az első nem humán munkavállaló a 4iG-nél – meséli Fehér András. “Ráadásul a HR osztály megkerülésével vettük fel” – teszi hozzá mosolyogva. De a kollégáknak nincs mitől tartani, a robot ugyanis nem az emberi munkavállalók feladatait hivatott átvenni. Mielőtt azonban rátérnénk, mit is csinál valójában, tekintsük át a Mensor3D eddigi sikereit és azt, hogy milyen piaci igények vezettek a bővüléshez.

Folyamatos tanulás

Rugalmasság, alkalmazkodás, tanulás; ezek egy neves gazdasági szakember közelmúltban megjelent cikkének utolsó szavai, és Fehér András szerint nagyon jól jellemzik a Mensor3D értékeit is, sőt, mint mondja, ezeket az értékeket kéne követnie a magyar gazdasági élet szereplőinek is. Alkalmazkodás, hiszen olyan technológiákat alkalmaznak, amelyek alkalmazkodnak a legújabb piaci kihívásokhoz, rugalmasan, folyamatosan követve a technikai és ipari változásokat, ez pedig csakis folyamatos tanulás útján lehetséges.

Valójában a tanulás igénye a Mensor3D motorja; a cég sok szakmai tudást ad a 4iG csoportban futó K+F projektekhez, egészen változatos területeket is lefedve, látszólag egymástól távoli diszciplínákat is összeköt a közös 3D. Így volt ez már a vállalat létrehozása előtt is, hiszen maga a Mensor3D tulajdonképpen K+F projektekből született meg. „A cég 4 évvel ezelőtti indulását egy 6-7 éves kutatás-fejlesztési periódus előzte meg, amely két projekt köré épült, amelyek a 3D technológia felhasználhatóságát kutatták az építészet, a műemlékvédelem, valamint az igazságügyi szakértői munka támogatásának területén. Így halmozódott fel az a tudásanyag, kompetenciák és ismeretek, nevelődött ki az a szakember-gárda és születtek olyan referenciák, akiket-amelyeket vétek lett volna veszni hagyni, és ez vezetett végül ahhoz, hogy a Humansoft megalapította a vállalatot.”

Műemlékvédelemtől a gépészetig

Immáron önálló cégként az első megbízatás az átépítés előtt álló Puskás Ferenc Stadion teljes körű felmérése volt. Erre a bontási terv, valamint a továbbtervezés előkészítése miatt volt szükség, a gyakorlati felhasználáson kívül pedig rendkívüli annak a jelentősége is, hogy a stadion egykori állapota már csak így, virtuális módon tekinthető meg. A Mensor3D a régi épület minden egyes szegletét rögzítette az utókornak, a kaputól a zsiráfoknak nevezett világítótornyokon át az úgynevezett Rákosi-páholyig, illetve az alatta futó félig-meddig titkos alagútig.

Jelentősek a gépészet terén végzett munkák is, erről azonban Fehér András nem árulhatott el sok részletet, mivel ebben az iparágban jellemző, hogy szigorú titoktartási szerződés köti a feleket. Nem is csoda, hiszen a megbízók jellemzően a nemzetközi iparban és Magyarországon is jelentős szerepet betöltő nagyvállalatok, amelyek gyártási, minőségbiztonsági problémáik megoldására veszik igénybe a Mensor3D szolgáltatásait. Általánosságban elmondható, hogy az épületgépészet terén kulcsfontosságú szerepet tölthet be a cég, a piac nagyon érzi ezen a területen a 3D szolgáltatások hozzáadott értékét.

A cég tevékenységének fontos pillére a műemlékvédelem is; már az alapítás előtti K+F szakaszban végezték várak és kastélyok felmérését. A megalakulás óta a legjelentősebb projekt a Seuso kincs felmérése volt, amely tudományos és ismeretterjesztő szempontból is rendkívül fontos. Ezeket az eredményeket egyelőre még csak részben publikálták, hiszen még nem nyílt meg az a kincset bemutató állandó kiállítás, amelynek keretében majd a Mensor3D által készített filmet és programot is meg lehet tekinteni.

Apropó film: 3D technológiákra a filmiparban is szükség van. Az ismertebb projektek közé tartozik, hogy a Mensor3D végezte a hazánkban forgatott Szárnyas Fejvadász 2049 3D tervezéshez, animációhoz szükséges előkészítő, felmérő feladatokat.

A közelmúltban végezték a Kossuth tér 8-10.- homlokzat teljes felmérését, modellezését annak érdekében, hogy a szomszédos telken épülő miniszterelnöki hivatal homlokzata ugyanolyan legyen. A Római Magyar Akadémia, más néven Falconieri-palota teljes felmérésére és dokumentálására a felújítási munkák támogatása miatt volt szükség.

Táguló határok

Merre tovább? Fehér András elmondta, még a legelső, Puskás Stadionban végzett munka során vált a cég szlogenjévé, hogy a középkori szőlőmagtól a stadionig bármit képes felmérni és digitalizálni. Jelenleg ezeket a fizikai kereteket bővítik fölfelé és lefelé is: tervezik egy olyan eszköz megvásárlását, amellyel mikron alatti mérések is megvalósulhatnak. Az utóbbi években a stadionnyi méret többszörösét kitevő ipari létesítményeket is mértek már.

A fejlődés másik iránya, követve a piaci igényeket, a gyorsaság. Bizonyos megkeresések esetén előfordul, hogy mindössze 1 nap áll rendelkezésre tízezer négyzetméter felmérésére, és 2-3 nap az eredmények átadására. A Mensor3D felkészült az ilyen kihívásokra. Ez a tempó jelenleg az iparági csúcs, amelyre egyik versenytárs sem képes, ez a tudás pedig óriási piaci lehetőséget és távlatokat rejt magában.

“Nagyon divatos kifejezés lett az Ipar 4.0, Amit most mi csinálunk, az maximálisan megfelel az Ipar 4.0 kihívásainak” – mondta el Fehér. Csak egy kiragadott példát említve: egy gyártósor digitális másának elkészítésével azt egy 3D térben megjelenítve, abba integrálható a gyártósor minden lényeges üzemi adata, de a gépkönyvek, leírások, karbantartási útmutatók is. Ezek gombnyomásra, azonnal elérhetők, ami a korábbi gyakorlathoz képest elképesztően megkönnyíti az üzemeltető, karbantartó munkatársak dolgát.

Robotizációval a fejlődésért

És ezzel el is érkeztünk az új, nem humán kolléga bemutatásához. Mint láttuk, a gyorsaság kulcsfontosságú tényező a mai piaci környezetben, és bár a Mensor3D számtalan korszerű technikai eszközzel rendelkezik, hogy ezt az igényt kielégítse, még mindig vannak kihívások; például a nagyon csillogó vagy nagyon fekete felületekkel, vékony élekkel, furatokkal a jelenleg meglévő eszközök nehezen boldogulnak. Ez, valamint az, hogy sokszor a gépsor mellett a helyszínen, a lehető legrövidebb időn belül kell eredményt produkálni a gyors döntés támogatásához, indokolta azt, hogy a mérési időt öntanuló robot segítségével csökkentsük. A robot az emberi sebesség sokszorosával képes mérni és a méréseket kiértékelni. Fehér András és kollégái a fejlesztett megoldást „fekete doboznak” nevezik, mivel az ügyfelet a dobozban zajló folyamatok, a mérési technika nem érdeklik, csak a végeredmény, a gyártott alkatrész minősége jó vagy nem jó.

Kutatás-fejlesztés új területeken

Az ipari, épületgépészeti projektek mellett számos izgalmas kutatás-fejlesztési projektben is részt vesz a cég, általában egyetemekkel közösen. Ilyen például az UAV eszközök (Unmanned Aerial Vehicle, közismert nevén drónok) detektálásának kutatása. Ezek az eszközök hihetetlen sebességgel fejlődnek, így a védekezési mechanizmusoknak is tartania kell a tempót ezzel a fejlődéssel, tehát ez egy folyamatos rabló-pandúr játék. Fut egy igazságügyi munkát támogató projekt is, amely a tervek szerint az emberi szagmolekulákat jeleníti meg a 3D térben, a nyomozati helyszínen. Népszerű terület az építőiparban az úgynevezett BIM (Building Information Management/Modelling) is. Ehhez a trendhez úgy csatlakoznak, hogy az acélszerkezetek teljes életútját követik a tervezéstől a gyártáson, üzembe helyezésen át egészen a szerkezet esetleges elbontásáig. Ez egy nagy jelentőségű ipari kutatás, amelynek főként hidak, ipari csarnokok tervezése és építése során van kulcsfontosságú jelentősége.

Az egyik legizgalmasabb K+F projektben való közreműködéssel a Mensor3D új területen, az egészségügyben mutatkozik be. A cél az enyhe kognitív zavar (demencia) korai felismerése. Jogos a kérdés, hogy mi a szerepe egy 3D modellezéssel foglalkozó vállalatnak egy alapvetően pszichiátriai kutatási területen. A válasz a szakkádikus szemmozgás kutatásában rejlik. A szakkádikus szemmozgás olyan gyors szemmozgást jelent, amelynek során a fixáció átkerül egyik tárgyról/jelenségről a másikra. Ennek elemzésével, zavarainak felismerésével lehetővé válik a demencia korai, még az első jellemző tünetek megjelenése előtti diagnosztizálása. A tudomány mai állása szerint bár a demenciát gyógyítani nem lehet, a megfelelő kezeléssel a folyamat lassítható, ezért is kiemelten fontos a korai diagnózis. Ennek a kutatásnak nem csak egészségügyi, hanem társadalmi vonatkozása is jelentős, mert idősödő társadalmunkban az időskori kognitív zavarok egyre több embert, betegeket és családtagokat érintenek.

A Mensor3D által fejlesztett kutatási technikával kiküszöbölhető az úgynevezett „fehér köpeny effektus”, vagyis az a jelenség, amikor a páciens más, esetleg erősebb tüneteket produkál az orvos jelenlétében. A szakkádikus szemmozgás tervezett mérésével a tervek szerint úgy lehet majd vizsgálatot végezni, hogy a vizsgált személy nem lesz tudatában annak, hogy pontosan mi történik. Így reményeink szerint a vizsgálat körülményei nem befolyásolják majd a mérési eredményt.