Veeam® Backup

2015.03.02.

Az adatmentés és adatvédelem mára egy meghatározó és stratégiailag fontos területté nőtt az IT üzemeltetésen belül, hiszen nem mindegy, hogy mely adatainkat védjük, milyen szolgáltatási szinteket biztosítunk az informatika számára az adatok visszaállítása által. Két fontos mérőszámot különböztetünk meg ezen a területen:

• A vállalat által maximálisan elfogadható állási időt, azaz azt az időt, ameddig az adott szolgáltatás, szoftver, vagy adat nem elérhető (RTO – Recovery Time Objective), valamint
  • az elfogadható adatvesztési időt, azaz azt az időt, amely alatt képződött adatokat elveszítjük. Ez utóbbi gyakorlatilag megegyezik a legutolsó adatmentés óta eltelt időponttal (RPO – Recovery Point Objective)

A Veeam egy olyan modern adatvédelmi megoldás, amely 15 percen belüli RPO-t és RTO-t biztosít használóinak virtuális gép, fájl vagy alkalmazás elem szinten, akár helyi mentésről, akár replikációról beszélünk.

A Veeam új megközelítést alkalmaz a virtuális gépek mentésére és replikációjára. A kifejezetten hypervisort megszólító direkt parancsoknak köszönhetően több, mint 90%-kal gyorsabb a hagyományos mentési technológiáknál a mentési és visszaállítási idő, esetenként 50x gyorsabb a replikáció. A szoftver használatával több, mint 70%-kal csökkenthető a mentésre és replikációra fordított költség. A megoldás agentless, azaz nem használ virtuális gépekbe beépülő modulokat, valamint egy ún. vPower levédetett technológiára épül a megoldása, melynek alapja az, hogy a Veeam mentési szoftver által tömörítve és deduplikálva lementett virtuális gépeket (VM) azonnal el tudja indítani közvetlenül a mentésből. Ez a folyamat 2-5 percet vesz igénybe, és független a virtuális gép méretétől.

A vPower technológiára nem csak az azonnali visszaállítás (Instant Restore) épül, hanem egy sor egyéb fejlesztés is. Ilyen például a virtuális laboratórium, mely segítségével a mentésben található állományokat egy izolált környezetben tesztelheti a felhasználó. Lehetőség van mind a VM-ek, azok kapcsolatainak valamint dependenciáinak tesztelésére. Ilyen például egy patch feltelepítés hatását vizsgálni egy teszt környezetben.

A vPower, valamint a virtuális laboratórium segítségével lehetőség nyílik az automatizált visszaállítási tesztek elkészítésére. Egy nyugat-európai felmérés alapján a cégek mindössze 1/6-a végez visszaállítási teszteket, és minden 6. ilyen teszt során fellép valamilyen jellegű probléma.

A teszt paraméterezhető, azaz nem csak azt vizsgálja a megoldás, hogy maga a virtuális gép, valamint az azon futó operációs rendszer visszaállítható-e, hanem az általunk megjelölt alkalmazások futtathatóságát is visszaellenőrzi. A folyamat automatikus, azaz nem igényel emberi beavatkozást.

A technológia nem csak VM-ek visszaállítását teszi lehetővé, hanem az image állományokba belenyúlva granuláris visszaállítást is lehetővé tesz. A virtuális gépekben található minden állomány elérhető, és visszaállítható a Veeam Enterprise manager felületének segítségével. Az állomány szintű visszaállítás minden image-ben megtalálható fájlra érvényes. Jelenleg négy olyan felület létezik, amely kifejezetten alkalmazásokhoz lett kialakítva, ezáltal megkönnyíti az alkalmazásokon belüli visszaállítást: Microsoft Exchange (levélfiókok, levelek visszaállítása), Microsoft Sharepoint (sharepoint elemek visszaállítása), Microsoft Active Directory (felhasználók, csoportok, jelszavak, stb.) valamint Microsoft SQL (adatbázis táblák visszaállítása).

A megoldás támogatja a storage snapshot technológiát. Az integráció célja az, hogy gyorsabban készíthessünk mentéseket, ezáltal több visszaállítási pontot tudjunk létrehozni, azaz jelentősen javítsuk az RPO-t, és egyúttal nem az éles környezetet terheljük a mentés létrehozásával, hanem az adattárolón található snapshotot. A megoldás támogatja az EMC DataDomain technológiáját, azaz a forrásoldali deduplikációnak köszönhetően kevesebb adatot eresztünk át a hálózaton. A Veeam minden adattárolóval működik, valamint minden OEM driverrel ellátott szalagos mentőegységgel is képes együtt dolgozni.

Újdonságok

Veeam Backup and Replication v8
Availability for the Modern Data Center

NetApp storage EMC DataDomain technológiáját, azaz a forrásoldali deduplikációnak köszönhetően javítanak az elfogadható üzemen kívüli időn!

EMC Data Domain Boost támogatás: akár 50%-kal gyorsabb biztonsági mentés, a szintetikus biztonsági mentési fájlok tízszer gyorsabb létrehozása és átalakítása, még rövidebb biztonsági mentési ablakok

Replikációs fejlesztések: beépített WAN-gyorsítás, replikálás biztonsági mentési fájlokból, 1 kattintással végrehajtható failover terv létrehozása és a tervezett forrás-cél feladatátvitel megvalósítása.

Veeam Cloud Connect: gyors és biztonságos privát és publikus felhőalapú biztonsági mentéseket tesz lehetővé, így nincs szükség sem külön hardverek megvásárlására, sem a másodlagos mentési telephely kialakítására.

Végponttól végpontig terjedő titkosítás: védje biztonsági mentési adatait végponttól végpontig terjedő 256 bites AES titkosítással - a forrásnál (a biztonsági mentés közben), adatmozgás közben, és nyugalmi helyzetben - anélkül, hogy ez a beépített tömörítés, deduplikáció vagy WAN-gyorsítás sebességét negatívan befolyásolná.

További kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésére.
Kérjük keresse kollégánkat!

Pláner Zoltán